Op dit moment vindt een grote golf van innovatieprojecten in de zorg plaats. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat het ministerie van VWS heeft aangegeven dat er voor 474 miljoen aan subsidies worden uitgereikt aan deze projecten *1. Naast deze subsidies is de zorg er nu hopelijk ook eindelijk klaar voor… maar is dit zo?

Wat is zorginnovatie nu eigenlijk, volgens de thesaurus zorg en welzijn is Zorg innovatie een door bestaande organisaties bewust gekozen verandering in het aanbod van zorg om de kwaliteit en/of de efficiëntie van de zorgverlening te verbeteren *2.
Onder de term zorginnovatie worden verschillende onderdelen geschaald, denk hierbij aan geneesmiddelen, operatietechnieken, productinnovatie, ICT, financieringsstructuren, Integrale financiering en organisatiewijzigingen. Deze verschillende onderdelen brengen met zich mee dat er veel verschillende bedrijfstakken op deze subsidies kunnen inschrijven. Er starten dan ook steeds meer startups met veel verschillende doelstellingen op het gebied van zorginnovatie. Denk aan zorgrobots, oplossingen met smartphones als bloedsuikercontrole en het maken van een echo, beeldschermzorg en allerlei oplossingen doormiddel van websites. Korte tijd geleden is er een website gemaakt ter bevordering van dit soort projecten, www.zorginnovatie.nl.

In de eerder genoemde brief wordt er aangegeven door minister Schippers dat er bij het ontwikkelen en invoeren ingespeeld moet worden op veranderende wensen van mensen. Hierbij moet de eindgebruiker (waaronder de verpleegkundige) betrokken worden. (Hierbij word de verzorgende niet genoemd, een gemiste kans naar mijn mening.) Veel soorten bedrijven zien mogelijkheden in innovatie in de zorg, niet ten behoeve van de cliënt maar vooral ten behoeve van hun eigen groei. Deze manier van innoveren is onvermijdelijk en ook zeker niet erg aangezien deze manier van innoveren het beste in de bedrijven naar boven brengt. Wel moeten deze bedrijven niet alleen beoordeeld worden op het innoverende product maar ook op de betrokkenheid van de zorgverlener in dit product. Wij zijn toch de professionals op dit gebied!

Zoals ik net aangaf kijken bedrijven vaak naar hun eigen groei… aan ons, als zorgverlener, om zelf de vernieuwingen op te zoeken! Nu is mijn ervaring dat de gemiddelde zorgverlener het erg fijn vind om “lekker te blijven plakken” op zijn of haar werkplek en veranderingen tegen te vechten maar misschien is het nu de tijd om assertief te worden en zelf aan de slag te gaan met vernieuwingen. Wij zijn immers de professional die weten waar de vernieuwingen  aan moeten voldoen. Dus mijn tip, kijk eens op internet naar vernieuwingen die bij jou afdeling van toepassing kunnen zijn en bespreek dit met je collega’s, je manager of ga eens in gesprek met de maker van de vernieuwing. Ga er mee aan de slag en maak het functioneel voor jouw werk! Ik mag nu bij mijn werkgever starten met beeldschermzorg en andere soorten digitale innovatie, hoe tof is het dat ik vernieuwingen mag vormen naar mijn beroep!!

Succes en schroom niet vragen te stellen aan mensen die hier al mee werken!

*1 https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2015/10/05/kamerbrief-over-medisch-technologische-innovatie-en-topsector-life-science-and-health/kamerbrief-over-medisch-technologische-innovatie-en-topsector-life-science-and-health.pdf

*2
http://www.thesauruszorgenwelzijn.nl/tr12022.htm

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.